duminică, 12 octombrie 2014

Copilaria - Maxim Gorki

  Am plecat de acasa cu 3 carti . Din care 2 a iubitului meu :) Desi el nu este un mare cititor , a luat 2 !! S-a gandit ca probabil o sa se plictiseasca . El nu a citit . Cu a doua carte imi amestec eu gandurile acum . Timp de plictisit nu am avut . Dar nici timp de citit :( Printre randuri am reusit sa termin prima carte : " Copilaria " , de Maxim Gorki . Carte cam de o varsta cu mine . Mai mica cu un an :) Imi iubesc biblioteca de acasa . Si o iubesc pe mama , si imi iubesc surorile ca iubesc cartile :) Imi place la nebunie sa cumpar carti , noi si vechi . Dar imi place la nebunie mirosul paginilor cartilor din biblioteca mea . Din cele 3 carti pe care le am cu mine , doar aceasta este mai veche , una e noua si una reeditata .
  " Proeminentul scriitor sovietic Maxim Gorki ( pseudonimul lui Alexei Maximovici Peskov ) s-a nascut in anul 1868 la Nijni Novgorod ( astazi orasul Gorki ) . A scris romane , nuvele si piese de teatru , printre care trilogia  " Copilaria "- " La Stapani " - " Universitatile mele " , apoi " Makar Ciudra " , " Mama " , " Viata lui Klim Samghin " , " Azilul de noapte " si altele . A murit in anul 1936 "

  ( copilul de pe coperta mea are o mustata care nu-i apartine :P  )

Toata povestea cartii se invarte in jurul copilariei autorului , viata de copil a lui Alexei , aceasta reprezentand realitatea sociala a Rusiei de la inceputul secolului XX . O viata de copil destul de chinuita , crescut de bunici ( tatal lui a murit cand el avea cativa ani ) , iar mama l-a lasat in grija bunicilor . Aceasta a aparut in viata lui in cateva episoade ,  marea lui dragoste fiind  bunica , Akulina Ivanovna , cea care i-a insuflat dragostea pentru frumos , pentru cantecele si legendele poporului rus , precum si o mare intelegere pentru oameni .
Consider ca lectura acestei carti nu este una usoara . A aparut in anul 1988 , traducerea contine foarte multe regionalisme . Daca as fi citit-o cand eram copil , probabil as fi lasat-o deoparte dupa primele pagini . Inca un lucru , daca as fi citit-o cand eram copil , probabil nu as fi inteles-o in adevaratul sens  :) A aparut la editura " Biblioteca pentru toti copiii " . De la aceasta editura mai am in biblioteca cateva carti cu povesti . Bineinteles , o poate citi si un copil , dar pentru a-i descoperi esenta consider ca trebuie sa fii putin mai copt :) Bineinteles , doar parerea mea . Daca o aveti printre rafturile bibliotecii si nu ati citit-o , nu o mai evitati :)



In momentul de fata il citesc pe Tudor Chirila , " Exercitii de echilibru " , carte cumparata pentru iubitul meu . El a parcurs jumatate din ea , am sa i-o re-inmanez dupa ce o termin :))

  Ati citit vreuna din ele ? Ce cititi in momentul de fata ?   Pup

8 comentarii:

  1. Copilăria este cartea mea favorită all time. De la Gorki mi-au mai plăcut și Mama, La Stăpân, 2 vagabonzi. Cartea lui Chirilă, în schimb... nu știu ce să zic, nu a fost pe placul meu, însă asta e doar o părere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E singura carte pe care am citit-o scrisa de Maxim Gorki :) N-am sa ezit sa citesc si alta :) Despre cartea lui Chirila .. sunt intre 2 pareri :) Nu m-am hotarat daca mi-a placut sau nu :)

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am inceput sa citesc Atractia. Am inceput de mult, sper sa am timp sa o si termin.
    http://claudiaschoice88.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu am timpul pe care mi l-as dori sa-l acord cartilor :) Asa .. incetul cu incetul :)

      Ștergere
  4. O sa o trec si pe lista mea de lecturi. Daca tot vine iarna, trebuie sa ma pregatesc. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E potrivita pentru serile reci , dar in care stai la caldurica :) Cu o cana de ceai :) Pup

      Ștergere